Az öt fogadalom

Az öt fogadalom páli és magyar nyelven:

    1. Pāṇātipātā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi. – Alávetem magam az öléstől való tartózkodás szabályának.
    2. Adinnādānā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi. – Alávetem magam annak a szabálynak, hogy tartózkodom annak elvételétől, amit nem adtak nekem.
    3. Kāmesumicchācāra veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi. – Alávetem magam a helytelen szexuális viselkedéstől való tartózkodás szabályának.
    4. Musāvādā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi. – Alávetem magam a hamis beszédtől való tartózkodás szabályának.
    5. Surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi. – Alávetem magam a bódító hatású és mérgező szerek fogyasztásától való tartózkodás szabályának.

Az öt fogadalom az, amit egy világi buddhista hívőnek érdemes betartania, ha el akarja kerülni a szenvedést, és közelebb jutni a felébredéshez. Az öt fogadalom képezi a buddhista etika alapját, de hiba lenne szabályként vagy parancsolatként értelmezni. Inkább egy irányelv, amiről nem véletlenül írtam, hogy „érdemes” betartani, mert a betartás nagyban segíti a meditáció gyakorlását. Az öt fogadalom betartása ugyanúgy épül fel, mint a TWIM elmélyült dzshána állapotai, és ugyanúgy egyfajta laza, megengedő hozzáállást célszerű felvenni. A merev görcsös ragaszkodás itt is ellenállást okoz, ami az elme ragaszkodása a kontrollhoz. A félelem a karmikus következményektől pedig sóvárgás, ami feszülést, szorítást okoz a fejben.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem ihatunk meg egy pohár sört, vagy nem mondhatunk egy „kegyes hazugságot” a nagymamának. Az elsődleges szempont, hogy ártunk-e vele másnak vagy magunknak, vagy pedig nem ártunk. Erre egy idő után figyelni sem kell, mert ahogy tisztul a tudat, kiélesedik a figyelem, úgy vesszük észre az egyre finomabb tudatállapot-változásokat. A fogadalom megszegésének már a szándéka egy kellemetlen érzést kelt, és ilyenkor még el tudjuk dönteni, hogy az adott cselekedet belefér-e, vagy sem. Például egy pohár sör vagy bor egy baráti társasággal még nem okoz semmi feszültséget, de a lerészegedés már olyan durva tudatállapot-változás, hogy egy idő után elviselhetetlen még a gondolata is.

Tisztább tudatállapotban a szabályok betartása már automatikusan következik, de addig célszerű őket észben tartani, átgondolni, mérlegelni, mielőtt cselekszünk. Elvonulásokon hagyomány szerint minden reggel letesszük a fogadalmakat (ott nyolcat, mert szigorúbbak a szabályok).

Az öt fogadalom megszegése különböző negatív következményekkel járhat, mind a jelen életben, mind a jövőbeli újraszületésekben. Csak az érdekesség kedvéért, következzenek a fogadalmak megszegésének lehetséges következményei:

1. Tartózkodás az öléstől:

Jelenlegi élet: Fizikai sérülések, félelem, szorongás, bűntudat, lelkiismeret-furdalás, feszültséggel teli kapcsolatok.

Jövőbeli újraszületések: Rövid élettartam, gyakori betegség, testi torzulások, újraszületés a létezés alacsonyabb birodalmaiban.

2. Tartózkodás attól, hogy elveszed azt, amit nem adnak neked:

Jelenlegi élet: Tulajdon elvesztése, bizalmatlanság, jogi gondok, bűntudat, lelkiismeret-furdalás.

Jövőbeli újraszületések: Szegénység, szerencsétlenség, adósság, újraszületés a szenvedés birodalmaiban.

3. Tartózkodás a helytelen szexuális viselkedéstől:

Jelenlegi élet: Nem kívánt terhesség, szexuális úton terjedő fertőzések, érzelmi zavarok, feszült kapcsolatok.

Jövőbeli újraszületések: Egészségtelen kapcsolatok, nehézségek a megfelelő partner megtalálásában, újraszületés a létezés alacsonyabb birodalmaiban.

4. Tartózkodás a hamis beszédtől:

Jelenlegi élet: Bizalomvesztés, sérült hírnév, feszült kapcsolatok, bűntudat, lelkiismeret-furdalás.

Jövőbeni újraszületések: Beszédhibák, nehézségek a tiszta kommunikációban, újraszületés olyan birodalmakban, ahol az igazságot elhomályosítják.

5. Tartózkodás a bódító szerektől:

Jelenlegi élet: Megromlott ítélőképesség, balesetek, egészségügyi problémák, függőség, pénzügyi nehézségek.

Jövőbeni újraszületések: Az elme tompasága, a tisztánlátás hiánya, újraszületés a szenvedés birodalmaiban.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános irányelvek, és a fogadalmak megszegésének konkrét következményei az egyéni körülményektől és karmától függően változnak, valamint a megszegés súlyossága is sokat számít.