Bhante Vimalaramsi

a Dhammasukha meditációs központ apátja

Bhante Vimalaramsi egy amerikai szerzetes, akit Észak Thaiföldön avattak szerzetessé, 40 éves korában. 28 éves korában kezdett meditálni Kaliforniában, burmai stílusú Vipasszanát gyakorolva. Fokozatosan feladva világi életét Thaiföldre repült, ahol 1986-ban szerzetes lett. Ezután intenzív meditációs gyakorlásba kezdett 30 napos és 3 hónapos elvonulásokon vett részt, később még egy nyolc hónapos és egy kétéves elvonulásra is ment Burmába, Sayadaw U Janaka vezetése alatt.

A kétéves elvonulás végén a burmai tanítója azt mondta, hogy már mindent elért, készen áll arra, hogy tanítani kezdjen. Ő azonban nem érezte úgy, hogy tényleg megtalálta a szenvedés végét, nem érezte, hogy megtörténtek azok a személyiségváltozások, amelyek a felébredés velejárói, annak ellenére, hogy végigment a Mahasi Sayadaw által felvázolt belátások 16 szintjén.

Malajziába ment, és Vipasszana helyett Metta (Szerető-kedvesség) meditációt kezdett tanítani. Azt a tanácsot kapta Tiszteletreméltó Punnaji-tól, egy Sri Lankai szerzetestől, hogy csak a szuttákat használja hivatkozási alapul, a szokásos kommentárok nélkül. Így Bhante fogta a Majjhima Nikaya egy példányát, és három hónapra beköltözött egy barlangba. Csak a szutták voltak a vezetői és egy kobra a társasága!

Elkezdte csak azt gyakorolni, amit a szutták állítottak. Azt találta, hogy a szuttákban megjelenik egy másik lépés, amit a későbbi tanítók kihagytak. Ez a „testi képző erők elnyugtatása” fogalma (sankhara), amit a Satipatthana Sutta (MN-10) tartalmaz, a Bhante egyik tanítója sem említette korábban.

Amikor hozzáadta ezt az ellazító lépést, a gyakorlás teljesen új árnyalatot kapott. A dzshánák, ahogy a szutták kifejtik, igazi valósággá váltak, de kicsit más jellemzővel, amit Bhante „Nyugalom tudatosságú dzshánának” hív. Amikor hozzáadta az ellazítás lépést, a meditáció teljesen megváltozott, és a haladás rendkívül gyors lett. Ebből született a TWIM, avagy a Nyugodt Bölcsesség Belátás Meditáció, ami teljesen a Majjhima Nikaya szuttáin alapul. Úgy találta, hogy a dzshánákat teljesen máshogy kell értelmezni és máshogy is tapasztaljuk őket. A Nibbána elérhetővé vált!

2002-ben egy földterületet kapott Missouriban, ahol megalapította a Dhamma Sukha Meditációs központot 2004-ben. Jelenleg ez a rezidenciája. Bhante elvonulásokat tart szerte Ázsiában, Európában és az USÁ-ban különböző helyeken. Rengeteg tanításáról van felvétel, amelyek megtalálhatók a Youtube-on és a dhammasukha.org website-on.