Függő keletkezés

PáliAngolMagyarKifejtés
aviddzsáignorancetudatlanságA négy nemes igazsággal szembeni tudatlanságra utal, és a függő keletkezés személytelen voltának nem tudására
szankháraformationsképződmények, késztetésekA képződmények lehetőségek, magok. Három fajta késztetés van: 1. Test 2. Beszéd 3. Elme
vinnyánaconsciousnesstudatosságTudatosság, megismerés
náma-rúpamentality-materialitytudat és anyag, név és formaElme és Test, Név és Forma. Tudati: érzés, érzékelés, képződmények, érintkezés és figyelem. Anyagi: A négy elem: föld, szél, tűz és víz.
szalájatanasix fold baseérzékelés hat alapjaAz 5 külső érzékelési kapu: szem, fül, orr, nyelv, test/érintés és 1 belső érzékelési kapu: elme
phasszacontactérintkezésPéldául: szem + szín és forma + szem tudatosság = a három találkozása a szem érintkezés
védanafeelingérzés3 fajta: 1. kellemes 2. Fájdalmas 3. Se kellemes, se fájdalmas. Érzékek.
tanhácravingsóvárgásFeszültségként és szorításként nyilvánul meg az elmében és a testben. A "szeretem" vagy "nem szeretem" elme.
upádánaclingingragaszkodásEz a sztori, ami az elménkben fut arról, hogy a "Szeretem" vagy "Nem szeretem" MIÉRT bukkan fel. Magában foglalja az összes gondolatot, véleményt, ötletet, koncepciót és elképzelést ami felugrik.
bhávahabitual tendenciesmegszokott hajlamokEgy személyes könyvtár a megszokott REAKCIÓKRÓL. Mindenkinek van egy személyes könyvtára, ami a helyzetekre adott leginkább használt reakciókat tartalmazza.
dzsátibirthszületésAz akció születése. Három fajta akció van: 1. mentális 2. verbális 3. testi vagy fizikai
máranaaging and death, sorrow, lamentation, pain, grief, and dispairöregedés és halál, bánat, siralom, fájdalom, gyász és kétségbeesésEz történik a születéstől a halálig. Magában foglalja az öregkort, bánatot és siránkozást, fájdalmat, gyászt és kétségbeesést.