Az út a nibbánába könyvajánló

Örömmel adok hírt róla, hogy többéves munka után a Buddhista Vipassana Alapítvány támogatásával megjelent magyar fordításban David Johnson könyve, Az út a nibbánába. Ez a könyv alapmű a TWIM buddhista meditáció gyakorlói számára, de mindenki haszonnal forgathatja, akit érdekel a Vipasszaná meditáció egy újfajta megközelítése. Alapmű abban az értelemben, hogy teljes útmutatást ad a gyakorlóknak a kezdő szinttől egészen a nibbánába lépésig és tovább. A könyv támogatja az önálló gyakorlást, hasznos támpontokat és útmutatókat ad minden lehetséges problémára, ami az ösvényen felmerül. Külön fejezetet szentel a szerető kedvesség (mettá) ébersége alapgyakorlatnak, mely gyakorlat egészen a nibbána megtapasztalásáig elvezet. Részletes leírást kapunk a dzshánákról, az elmélyedés avagy az elme lenyugvásának szintjeiről.

A Buddha tanításának végső célja a szendvedéstől való megszabadulás. A megszabadulás eléréséhez a Négy Nemes Igazság felismerése vezet, miszerint a szenvedés oka a sóvárgás, és a megszabaduláshoz a sóvárgás elengedése, felszámolása visz el. A Buddha sok év aszketikus koncentrációs gyakorlat után fedezte fel a szélsőségektől mentes Középút gyakorlatát, ami által teljesen felébredetté vált. Ez a tanítás a Dhamma (dharma), a megszabadulás, a Nibbána (Nirvána) elérésének módja.  A Dhamma az évezredek során elhalványult, és a jelenlegi buddhista gyakorlatokba visszaszivárogtak az egyhegyű koncentrációs gyakorlatok, amelyek már nem vezettek ahhoz a boldog állapothoz és mély személyiségváltozáshoz, amiről a szutták írnak. Ezt felismerve több buddhista gyakorló visszatért az eredeti szutták (szútrák) tanulmányozásához, hogy újra felfedezze, mi is lehetett a Buddha valódi tanítása. Köztük volt Bhante Vimalaramsi, David Johnson mestere, aki felismerte, hogy a jelenlegi burmai és thaiföldi theraváda tanítások már  eltávolodtak az eredeti, a szuttákban megtalálható tanításoktól. Bhante Vimalaramsi több változtatást hajtott végre a tradícionális vipasszaná gyakorlatokon, és egy új meditációs módszert alkotott, melynek a Nyugodt Bölcsesség Belátás-meditáció nevet adta, angol rövidítéssel: TWIM. A TWIM maga az út a nibbánába, és erről szól ez a könyv.

A buddhizmus theraváda irányzata a többi hagyományhoz képest részletes térképet ad a tudatállapotokról és a fejlődési szakaszokról, melyeken a gyakorló keresztülmegy. Az út a nibbánába ebben is kiemelkedik a hagyományból, és olyan tapasztalásokat is megoszt velünk, amiket általában nem szoktak közölni a gyakorlókkal. A könyv részletekbe menő leírását adja a dzshánáknak, kezdve a négy anyagi vagy forma dzshánával, folytatva a négy formanélküli dzshánával, majd a megszűnés (nirodha) állapotával. Itt nem állunk meg; ha minden feltétel összeáll, akkor megtapasztalható a nibbána, és feltárul a Függő keletkezés láncolata. Ezután végigmegyünk a theraváda hagyomány szerinti felébredés szakaszain, és részletes leírást kapunk a Folyamba lépett (szotápanna), az Egyszer visszatérő (szakadágámi), a Vissza nem térő (anagámi), és az Arahant (arhat) állapotairól. A könyv végén útmutatást kapunk arra nézve, hogyan éljünk és gyakoroljunk egy intenzív meditációs elvonulás után.

A könyv újraértelmezi az éberséget vagy tudatos jelenlétet,  és szó lesz a „világi buddhizmusról”, a mindfulness-ről, amit nyugaton egyfajta tudatosításgyakorlatként használnak, nem említve a buddhista éberséggyakorlat végső célját, a felébredést. Kifejtésre kerül a kétféle dzshána értelmezés, a hagyományos koncentrációs elnyelődés (abszorpciós) dzshána, illetve a Bhante által tanított Nyugodt éber dzshána. Szóba kerülnek a széles körben gyakorolt koncentráció alapú szamatha és vipasszaná gyakorlatok, illetve ezek (túlzásba vitt) végzésének veszélyei.

Ajánlom a könyvet mindenkinek, akit komolyan érdekelnek a buddhista gyakorlatok, és már rendelkezik gyakorlati meditációs  tapasztalattal, elsősorban a theraváda hagyományban. Aki még soha nem meditált, nem találkozott a buddhizmussal, annak gondot okozhat a fogalmak értelmezése, nem tudja mihez kötni az olvasottakat, és túl töménynek találhatja. Nekik első körben egyéb ismeretterjesztő írásokat és videókat javaslok.

Az út a nibbánába megvásárolható a Buddhista Vipassana Alapítvány webshopjában itt.

Telegram
Facebook
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + húsz =