Az Ellazítás lépés megértése

A 6 lépés kulcsfontosságú, és a tapasztalatok szerint a legalapvetőbb része az Ellazítás. Úgy tűnik, sok ember elsiklik az Ellazítás lépés felett, nem igazán veszik a fáradságot, hogy megértsék, mi is ez. Ez pedig az elme, a test és a mindkettőben keletkező feszültség ellazítása. Ezt kell megértenünk.

De milyen érzés ez? Azt szoktuk javasolni az embereknek az élő elvonulásokon, és esetleg az online elvonulásokon is, hogy szánják rá az időt, és tegyenek előkészületeket az ellazítás milyenségének megértéséhez.

Testi, mentális és verbális formációk ellazítása – ez olyan érzés, mint egy tiszta űr, egy ősi, gondolatok és sóvárgás nélküli tér. A test laza, de nem ernyedt. Az elme tiszta, mint a felhőtlen égbolt, a gondolatok eltűnnek, alig érzékelhetőek, ha vannak egyáltalán.

Amikor megtanuljuk a jelenségek ellazítását ilyen módon meghatározni, azonnal megértik az Ellazítás lépést, és ez nagy segítség lesz. A tanács itt az, hogy hagyjuk az elmét, hogy csak legyen, majd szándékozzunk ellazítani. Lazíts, lazíts, lazíts, ezzel meglátod, hogy mit jelent a nyitott, tágas elme, és így képes leszel a zavaró tényezők elengedésével gyorsan elérni és megtapasztalni a nyitott tudatot.

Úgy tűnik, néhány ember az ellazítást egy éles belégzéshez és kilégzéshez társítja. Ez az Ellazítás válaszreakció aspektusa, nem pedig a formációk lecsendesítéséből fakadó Ellazítás lépés önmagában.

Tehát, amint megértjük az ellazítás érzését, ez fog történni:
A meditáció tárgya a Mettá. A meditálónak hirtelen eszébe jut egy nosztalgikus emlék, vagy a jövőt tervezgeti, vagy gondol bármire, ami nem a Mettá. A meditáló észreveszi az elterelődést. Az Elengedés lépés azzonal elereszti az elterelődést, úgy hogy nem foglalkozik vele, és most visszafordítja az elme figyelmét az Ellazítás lépésre, a képződmények lecsendesítésére. A tudat most tiszta, készen áll a Mosolygás alkalmazására, vagy ellenőrzi, hogy a meditáló még mindig mosolyog, majd visszatér a meditáció tárgyára, és ezt ismétli minden alkalommal, amikor látja, hogy az elme figyelme elterelődik. Mindez kevesebb, mint 5 másodperc alatt megtörténik. Láthatjuk, hogy ez egy természetesen gördülő folyamat.

A másik dolog, melyet figyelembe kell venni, hogy az elme kötődik vagy a Mettához vagy a Karunához vagy a Muditához vagy az Upekkhához. Ezért itt fontos észrevenni, hogy az elme a megfigyelő, csak szemlél, nem válik Mettává! A Mettá egy tárgy, ezért csak megfigyeljük, nem válunk eggyé vele. Az érzéseket, amik feljönnek a tárgyból, meg kell figyelni, és eltérülés esetén alkalmazni a 6 lépést. Ugyanígy, a meditáló csak megfigyeli, ahogy elterelődik, nem válik elterelődéssé azzal, hogy harcol vele vagy figyelmen kívül hagyja. Minden ilyen erőfeszítés csak még több sóvárgást és ragaszkodást okoz.

Hagyjuk, hogy az elme tegye a dolgát! Ki fogja bontani magát.

A megfigyelés nem fókuszálás, ez csak puszta nézése és meglátása annak, hogy mi történik, nem bonyolódunk bele, nem azonosolunk az érzéssel vagy a tárggyal. Ez elmélyült koncentrációvá válna, túl sok fókusszal, lenyomva a belátásokat, amelyek természetesen felbukkannának. Ez az, amiért az ellazítás fontos, ez adja meg a szükséges teret az elmének, hogy a belátások felemelkedhessenek.

Természetesen van egy csapda is! Nem szabad csupán ellazulni a meditáció alatt. Amint megértjük, hogy ez az Ellazítás milyen érzés valójában, felhasználhatjuk a 6 lépéses erőfeszítés részeként. Ekkor fejlődés és haladás történik, ahogy terveztük. Emellett, kezdetben nem szabad csak ellazítani, ellazítani, ellazítani, mert az elme tompává válik, anélkül hogy meditációs tárgya lenne. Miután az elme stabilitást ért el a dzshánákon keresztül, csak ez az elme figyelheti saját tisztaságát, fényességét és ragyogását – a világos, csendes, tiszta tudatot, ahol, ezen a ponton, minden durva képződmény ellazult, és a meditáló most már elengedheti a finomabb formációkat is.

Forrás: dhammasukha.org

Telegram
Facebook
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =