Tudatos Jelenlét gyakorlatok kezdőknek

Aki először találkozik a buddhizmus elméletével és a meditáció gyakorlatával, és a Suttavada weboldalra téved, általában teljesen érthetetlennek tartja az itt leírtakat. Ez nagyrészt szándékos. Oldalunkon a buddhista meditáció legmélyebb szintjeivel szeretnénk foglalkozni, és ehhez szükséges valamilyen fajta előzetes tudás, önismeret, annak érdekében hogy a gyakorlók egyáltalán képesek legyenek testérzeteket, gondolatokat, tudatállapotokat felismerni saját testükben és elméjükben. Sokaknak ez nem okoz gondot, így könnyen elkezdhetik az útmutatóban leírt Mettá meditáció gyakorlását, és rövid idő alatt ereményeket tudnak elérni. De ehhez általában már gyakorlat szükséges, más buddhista, jóga stb meditációkban.

Viszont nem szeretnénk azokat sem kizárni, akiket érdekel az eredeti buddhista tanítás, az a gyakorlat, ami a szuttákból kiolvasható, de nem rendelkeznek semmiféle előzetes gyakorlattal. Az ő számukra készült ez a bejegyzés! Szeretnék megosztani egy külső hivatkozást, ahol teljesen kezdők számára vannak különféle tudatosítási, mindfulness gyakorlatok. Korábban már írtam a mindfulnessről itt, ahol megemlítettem a buddhista eredetű Mindfulness pszichológia alkalmazását. Az alábbi beágyazott Youtube videó rámutat egy lejátszási listára, ahol különféle Tudatos Jelenlét gyakorlatok találhatók:

Az első lépés a Mazsola meditáció, majd többek között testpásztázás, tudatos légzés, sétálómeditáció és végül Szerető-kedvesség meditációs gyakorlatok következnek. Szerintem nagyon jól összeállított, jól megszerkesztett videók, melyek lépésről-lépésre építik fel a tudatosítást.

Miben különböznek ezek a gyakorlatok a Szamatha-Vipasszaná (TWIM) meditációtól? Más a célja! A Tudatos Jelenlét gyakorlatok pszichoterápiák kiegészítésének vannak szánva. Segítik a „beteget”, hogy felismerje az ismétlődő negatív gondolatait, észrevegye a tudatállapota változásait, észrevegye, hogy milyen események hatására lesz jókedvű vagy rosszkedvű. Egyáltalán észrevegye, hogy vannak tudatállapotai, melyek változnak. Ez hozzásegíti ahhoz, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljon a testi és tudati jelenségei felett, ne befolyásolják túlzott mértékben a hangulatát. Ha felbukkan egy fájdalmas emlék, akkor tudatosítsa, hogy ez egy emlék és egy fájdalom, ami a testben testérzetként jelenik meg. Ezáltal segítik hozzá az illetőt egy kiegyensúlyozottabb boldogabb élethez. Ahol a Mindfulness meditáció véget ér, ott kezdődik a buddhista meditáció!

A buddhista gyakorlás célja a megvilágosodás, ami azt jelenti, hogy az elméből kitisztítjuk a tudati szennyeződéseket, ami által megszűnik a sóvárgás és véget ér a szenvedés. Ez a cél már sokaknak vallási vagy hitkérdés, és valóban, egy erős hit nélkül, hogy ez „nekem” jó lesz, nem is lehet eredményre jutni. A szamatha-vipasszaná meditáció a következő pontokban több, mint a mindfulness meditáció:
dzshána állapotok elérése (olyan mély meditatív állapot, olyan szintű öröm, béke, nyugalom, amilyen a hétköznapi életben nem tapasztalható),
– belátások elérése (belátás a szenvedésbe, mulandóságba, énnélküliségbe),
– személytelenség megtapasztalása (a testi és gondolati jelenségek csak úgy felbukkannak, és nincs mögöttük valami felsőbb létező, amihez kötni lehetne őket),
– belátás a függő keletkezésbe (a nemtudástól a szenvedésig vezető út közvetlen megtapasztalása),
– a felébredés fázisainak elérése.

Szóval, ha valakinek a Tudatos jelenlét meditációk már meghozták a várt eredményt, jó ha tudja, hogy van még hova továbblépni. A szamatha-vipasszaná meditációt gyakorolva, soha nem tapasztalt nyugalmat, félelemnélküliséget, egységélményt tapasztalhatunk meg, amelyben kisimulnak az élet hullámverései, minden szinte magától elrendeződik, tudni fogjuk, hogy mi a helyes, és mit kell tennünk, anélkül, hogy eltúlzott, irreális vágyaink rángatnának bele elhamarkodott cselekedetekbe.

Telegram
Facebook
Email

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − három =